Jadralni klub "MIPC" Navodila za stoletno regato MIPC 2004
 
Stalni sponzorji
© Copyright JK MIPC, 2003-2014
Iskanje

STOLETNA REGATA MIPC 2004

(alias dvojna abrahamova regata)

Izola, 18. september 2004

regatna navodila


 1. Program in regatno polje:
  • sobota 18.09.2004 ob 10:00 uri zbor na pomolu v marini, da se dogovorimo za podrobnosti izvedbe (boje, štartni odbor),
  • sobota 18.09.2004 ob 11.00 uri start pri vhodu v Marino v Izoli,
  • predvidoma ob 17:00 uri začetek fešte v bližini pomola C.
 2. Udeležba
  Pravico do udeležbe imajo vse prijavljene jadrnice MIPC z veljavnim MIPCPHRF certifikatom. Glede plačila štartnine so se prijavljene jadrnice dolžne dogovoriti z organizacijskim odborom fešte (Nataša Horvat, tel 041 742-440).
 3. Pravila
  Regata bo potekala po pravilih ISAF 2001-2004, po regatnih navodilih ter po predpisih za plovbo v slovenskih vodah.
 4. Razvrstitev jadrnic
  Jadrnice bodo razvrščene v en razred in bodo tekmovale po »handicap« sistemu MIPCPHRF za potovalne jadrnice. Vse jadrnice morajo biti opremljene, kot so prijavile na certifikatu MIPCPHRF.
 5. Start in cilj
  Startna linija bo med drogom z oranžno zastavo na Alenkinem regatnem čolnu na desni in oranžno oznako št. 1 na morju na levi strani. Če na morju ne bo Alenkine ladje in/ali boje, bo štartna linija med WC objektom na valobranu marine in med svetilnikom na carinskem pomolu. Ciljna linija je enaka štartni. Skozi ciljno linijo se prijadra v nasprotni smeri kot se štarta.
  Vsaka jadrnica si je dolžna zapisati čas prečkanja ciljne linije, ker je mogoče, da regatne barke v času prečkanja ciljne linije ne bo več na svojem mestu ali pa bo posadka regatne barke že začela z 2. etapo regate (fešta).
 6. Startni signali
  SignalČasDo štartaZastava 
  opozorilni signal10:555 mindvignjena MIPC
  pripravljalni signal10:564 mindvignjena P
  zadnja minuta10:591 minspuščena P
  štartni signal11:000 minspuščena MIPC
  V primeru, da Alenkine ladje ne bo na morju, zastave ne bodo razobešene.
  Pravilo zadnje minute velja!
  Od opozorilnega signala pa do štartnega signala ni dovoljeno jadrati s špinakerjem. V celotnem prvem plovu (nočna regata) ni dovoljena uporaba genakerjev, špinakerjev in tangunov.
 7. Proga
  Proga regate bo od štarta okrog vremenske boje v Piranskem zalivu nazaj do ciljne linije, ki je enaka štartni liniji. Vremensko bojo obplujemo tako, da jo pustimo na levi strani. Skozi ciljno linijo plujemo v nasprotni smeri štartanja.
 8. Odpoklici
  Štartni odbor bo z zvočnim signalom, zastavo X in po radiju na kanalu 69 signaliziral prezgodnje štarte. Jadrnice, ki bodo štartale prezgodaj, se morajo vrniti za štartno linijo in pravilno štartati najkasneje v 15 minutah po štartnem signalu, drugače bodo diskvalificirane (OCS). Splošni odpoklic bo signaliziran po radiju na kanalu 69. in z zvočnim signalom. Časovna omejitev za štart je 15 minut po štartnem signalu. Jadrnice, ki ne bodo pravilno štartale v tem času, ne bodo uvrščene (DNS).
 9. Časovna omejitev
  Časovna omejitev plova je 4 ure po štartu.
 10. Protesti
  Proteste je potrebno predložiti regatnemu odboru najkasneje eno uro po prihodu v cilj v pisni obliki na obrazcu ISAF. Jadrnica, ki protestira, mora imeti pri prihodu v cilj vidno protestno zastavico.
 11. Nagrade
  Pokale dobijo jadrnice za 1., 2., in 3. mesto.
 12. Odgovornost
  Jadrnice štartajo na lastno odgovornost. Niti MIPC, niti regatni odbor ne prevzemajo nobene odgovornosti za poškodbe ljudi ali stvari med regato na morju ali na obali.
 13. Radijske zveze, regatni odbor in razno
  Komunikacije med regato bodo potekale na kanalu 69.
  Regatni odbor sestavljajo: Andrej Janežič, Tomaž Vidrih, Branko Horvat.
  V primeru nezadostnega vetra – manj kot 4 vozle - bo štart ustrezno prestavljen (zastava AP nad H ).
  V primeru nezadostnega vetra med regato, bo regata skrajšana z izobešanjem zastave S in dvema zvočnima signaloma in sicer tako:
  • ciljna linija nočne etape bo linija od vremenske boje proti zahodu,
  • tretji plov se odpove, časovna omejitev drugega plova pa se podaljša na 3 ure.
  O skrajšanju regate bodo tekmovalci obveščeni na VHF kanalu 69.
 14. Opozorilo
  Za primer, če bi kdo slučajno prekršil pravila:
  1. če se jadrnica ali oprema dotakne boje, mora narediti 360° kazenski obrat;
  2. če pa jadrnica prekrši katerokoli prednostno pravilo iz 2. dela jadralnih regatnih pravil, sledi 720° kazenski obrat (2 polna kroga).

REGATNI ODBOR